Jak vybrat dětské kolo, aby dětem dobře sedělo a jízda je bavila

Výběr dětského kola, to je velká věc, byť v malém provedení. Když se povede, nejenže vás odmění nefalšovaná dětská radost, ale také můžete zažehnout lásku na celý život. Lásku k pohybu. Dnes vám poradíme, jak správně vybrat jízdní stroj pro váš dorost. A že jde o děti, zaměříme se hlavně na bezpečnost!

Kdy je nejlepší čas začít jezdit na kole?

Jedna z nejčastějších otázek při výběru dětského kola je, v kolika letech dítě na kolo posadit. Doby, kdy se začínalo v pěti nebo šesti na přetěžkých ocelových ořích, jsou naštěstí dávno pryč.

Hodně záleží na konkrétním špuntovi, někdo roste rychleji, někdy dříve chodí, jiný je bázlivější, další se učí rychle. Je dost dětí, které v jednom roce začínají drandit na odrážedlech. A je dost dětí, které se už ve třech letech prohánějí na kole. Určitě však není důvod se trápit, pokud v soutěži o nejmladšího cyklistu nebudete první na pásce. Lepší chvíli si počkat, než dětem kola otrávit.

K čemu je dětské odrážedlo?

Odrážedlo je docela maličké kolo bez pedálů. Pro děti je to velká zábava a jde o skvělou přípravu na kolo opravdické. Prckové se na odrážedlech naučí balancovat, ovládat řidítka, seznámí se s brzdami. Až pak nasednou na klasické jízdní kolo, nebudou se muset učit tolik věcí najednou.

Jak vybrat správnou velikost a co je vnitřní délka nohy?

Teorie je docela jednoduchá, a nebojte, praxe není o nic těžší. Změřte vašemu svišťovi vnitřní délku nohy, tedy od rozkroku po patu, při natažené noze. S tímto údajem se u konkrétních kol dívejte, jak vysoko mají sedlo, když je v nejnižší poloze. A pak již jen stačí vědět, že u nejmenších kol chcete, aby sedlo bylo ve stejné výši, maximálně o dva centimetry víc. U větších kol si můžete dovolit větší rozdíl, ale ne více, než je délka chodidla.

Příklad: pokud naměříte 38 centimetrů a kolo bude mít sedlo v nejnižší poloze 40 centimetrů, je to dobrá volba. Začínající jezdec či jezdkyně z takového kola pohodlně a bezpečně dosáhne na zem.

Stejně lze postupovat při výběru odrážedla. Je potřeba si ohlídat, aby malý závodník či závodnice dosáhli na zem celým chodidlem, odrážet se ze špiček nelze. V řeči čísel, sedlo musí být ve stejné výši jako vnitřní délka nohy.

Dětská kola 12“, 14“ nebo 16“: první šlapací kola

Nejmenší dětské bicykly se vyrábí na 12palcových kolech. Ta popravdě nemůžeme doporučit vždy, připomínají spíše hodinový strojek – na všechno je hodně málo místa, i na dítě. Poloha při jízdě nebývá zrovna pohodlná, a děti z nich rychle rostou. Jakože, odrostou.

Naopak, 14palcová nebo 16palcová kola, to je ta pravá vstupní brána do dětské cyklistiky. Takové budete nejčastěji vybírat jako první kolo. Řiďte se vnitřní délkou nohy, a řiďte se také citem. Spousta rodičů chce koupit co největší kolo, což chápeme, vydrží déle, ale pokud si na něm dítě není jisté, spíše mu ježdění otrávíte. Někdy může být nevhodné řešení nebezpečné. Však si představte, že se řítíte třebas z kopce na něčem, co neumíte zastavit a z čeho neumíte slézt… Ale dost strašení.

V této kategorii kol není potřeba řešit, jaké terény vás čekají. Kola jsou univerzální a mnoho výrobců nepočítá s tím, že by se dítě hned pouštělo na divoké lesní traily.

Dětská kola 20“: první převodovka

Kdy přijde čas většího kola, poznáte snadno. Dítě odrůstá, kolena má při šlapání čím dál tím výše a jezdí s velkou suverenitou. Někdy je vidět, že by to v kopcích i na rovinách chtělo převody.

A právě tuto možnost nabízejí 20palcová kola. Jak na výběr převodovky? Záleží na stylu jízdy. Pro běžné ježdění není nutné řešit, jestli vybrat řazení páčkami nebo otočným kolečkem (gripshift), jestli chtít rychlosti čtyři nebo devět, jestli shánět jinou, než klasickou převodovku (například planetovou). Pro jízdu jde o velmi jemné detaily a děti se rychle naučí s tím, co jim dáte do rukou.

Detaily se vyplatí řešit, pokud pravidelně řádíte v náročných terénech. Zde jsou nároky nejen na komponenty, ale i na odolnost rámu vyšší a je třeba se přizpůsobit konkrétnímu záměru. Nezapomeňte však, že každá specialitka navíc, jako kotoučové brzdy a odpružení, přidávají na váze. V této kategorii citelně. Není do věci naučit děti základy na kole klasické stavby, a teprve potom se vrhnout do větších dobrodružství.

Dětská kola 24“ a 26“, juniorská dětská kola

V této velikosti se kola blíží dospěláckým nejen vzhledem, ale i geometrií a vybavením. Daleko větší smysl již má přizpůsobit výběr terénu a stylu užívání. Uplatnit lze stejná kritéria výběru, jako popisujeme v našem předchozím rádci (ODKAZ NA Jak dobře vybrat jízdní kolo).

Na co dalšího myslet při výběru dětského kola?

Trochu si zamoralizujeme, to mají lidé rádi: určitě myslete na přilbu. To není doplněk, to je základ. Není sice součástí kola, ale měla by být součástí každé jízdy.

Další doplňky jsou na vašem uvážení. Rukavice jsou spíše detailem, ale při pádech umí zabránit odřeninám, blatníky někteří vášnivě odmítají, jiní považují za nezbytnost, zvonky a houkačky děti milují, méně už jejich okolí…

Přídavná kolečka

Přídavná, boční, stabilizační neboli balanční kolečka (to je názvů!) byla dříve neodmyslitelnou součástí dětských kol. Dnes jsou jízdní stroje o dost lehčí a lze se hravě naučit i bez koleček. Pokud to zkusíte bez nich, dost možná brzy zjistíte, že je vaše dítě k životu opravdu nepotřebuje. Zejména, pokud již jezdilo na odrážedle. A naopak, pokud zjistíte, že jsou kolečka potřeba, nic vám nebrání je pořídit. Vždy je lepší dětem začátky usnadnit, než jim je komplikovat.

Nyní se již směle můžete pustit do výběru kola po vaše ratolesti. Ještě jedno doporučení máme: dlouho neváhejte a pořiďte si kolo co nejdříve. V posledních letech je dětské kolo skoro až nedostatkové zboží. Tak, dokud ještě jsou!